23 Mayıs 2014 Cuma

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU KIYMALI MAKARNA

 BEŞAMEL SOSLU KIYMALI MAKARNA

MALZEMELER:
Yarım paket makarna

Beşamel sos için:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz

Kıymalı harç:
300 gram kıyma
1 domates
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, pulbiber, kimyon

YAPILIŞI:
Öncelikle makarnayı haşlayın ve süzün. Sonra kıymalı harcı hazırlayın.Tencereye sıvıyağı alıp kıymayı da ilave edin. Salçayı ve domatesi (zar şeklinde doğranmış)  ilave edin ve baharatlarını da ekleyip pişirin.

Daha sonra beşamel sosu hazırlayın. Tencereye unu ve tereyağını alıp un kokusu çıkana kadar kavurun ve sütü de yavaş yavaş ekleyerek çırpın. Tuzunu da ilave edin. Çok koyu kıvamda olursa sütle açabilirsiniz.

 Hazırladığınız beşamel sosla makarnayı birleştirin ve her tarafına gelecek kadar karıştırın.Tepsi ya da derin bir borcama makarnanın yarısını döküp üzerine kıymalı harcı dökün. Kalan makarnayı döküp üzerine kaşar rendeleyin ve üzeri kızarana dek pişirin. 




AFİYET OLSUN....

SULTAN LOKUMU

SULTAN LOKUMU ( Paşa lokumu, irmikli top)

MALZEMELER:
2 su bardağı süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı tozşeker
1 vanilya
piştikten sonra 1 paket  toz kremşanti
Üzerin; çilek, fındık içi, antep fıstığı, ceviz vs.

YAPILIŞI:
Tencereye irmik, şeker ve sütü alıp çırpın ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
Vanilyayı da ekleyin ve ılık olana dek ara ara karıştırın. Ilıyınca içine kremşantiyi ekleyip tekrar karıştırın. 1 kaşık yardımıyla toplar alıp yuvarlayın ve üstünü dilediğiniz gibi süsleyin. Soğuyunca servis edin.
AFİYET OLSUN...

BİSKÜVİLİ TAVUK GÖĞSÜ TATLISI

BİSKÜVİLİ TAVUK GÖĞSÜ TATLISI

MALZEMELER:
1 litre süt 
1 su bardağı un
 1 su bardağı şeker 
1 paket vanilya 
250 gram tereyağ 
2 paket kakaolu petibör bisküvi 

YAPILIŞI: 
Un ,şeker ve süt tencereye alınır ve çırpılmaya başlanır. muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir. vanilya ve tereyağını da ekleyip yaklaşık 5 dakika çırpılır.Dikdörtgen bir tepsiye Streç Film serilir. bisküviler süte batırılıp tepsiye dizilir üzerine muhallebisi dökülür tekrar bisküvi ve muhallebi dökülüp bir muz ortadan ikiye ayrılır ve muhallebinin üzerine koyulur. Streç Filmin iki ucundan tutulup üçgen şekli verilir. Ve donmak üzere dondurucuya kaldırılir.Servise yakın çıkarılır. Afiyet olsun. ..

11 Mayıs 2014 Pazar

PANCAKE


 Selamun aleyküm dostlar...
Kahvaltılarınız da değişik ve lezzetli birşeyler mi arıyorsunuz. İşte tarifi burada ;

  PANCAKE
MALZEMELER:
2 yumurta 2 su bardağı süt 2 çorba kaşığı şeker 1 çorba kaşığı sıvıyağ 2-3 su bardağı kadar un 1 paket Vanilya 1 paket kabartma tozu 1 fiske tuz Yapılışı; Yumurta ve şeker çırpılır,süt,sıvıyağ eklenir.Un ayarını kendiniz yapmalısınız,ben 2-3 su bardağı olarak yazdım fakat 2,5 bardaktan biraz fazla olması yeterli gelecektir.Göz kararı önemli,ne çok sulu ne çok katı olmalı.Sırasıyla un,kabartma tozu,Vanilya ve tuz eklenir.Tava önceden orta ateşte ısıtılır.Kesinlikle yağlanmaz.Hepsini eşit büyüklükte yapabilmek için bir ölçü kepçeniz olmalı,bu önemli bir detay atlamayın.Isıtılmış tavaya bir kepçe dökün,hiç oynatmayın.1 dk kadar sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlayınca dikkatlice çevirin.Pişmiş mi diye bile kaldırıp bakmayın,istediğiniz rengi elde edemezsiniz bu da önemli bir detay.Diğer tarafı da piştiğinde ocaktan alabilirsiniz.Ben çifter çifter döküyorum tavaya,daha hızlı ilerliyor.Ayrıca ben krep tavasında yapıyorum ama illa krep tavasında yapacaksınız diye bir kural yok,teflon tava olması önemli..
AFİYET OLSUN...




MEYVE SOSLU CHEESECAKE

Selamun aleyküm dostlar...
Evinizde lezzetli bir cheesecake yapmnak istiyorsanız işte tarifi burada;

MEYVE SOSLU CHEESECAKE

MALZEMELER:
 2 paket yulafli bisküvi 
2 corba kasigi tereyağı

Kreması: 
4 yumurta 
1 su bardagi seker 
500 gr. Labne peyniri
200 ml Krema
 1 paket vanilya 
1 corba kasigi un 
1 corba kasigi nisasta 

Üzeri için :Kentonun Çilekli meyve sosunu kullandım

YAPILIŞI: 
Öncelikle yulaflı bisküviler rondodan geçirilir ve içerisine tereyağı eklenir. Ve iyice karıştırılarak yağlı kağıt serilmis kelepçeli kalıba dökülür. Kaşık yardımıyla bastırılıp düzeltilir ve buzluğa kaldırılir. Daha sonra yumurta ve şeker karıştırma kabına alınır ve iyice çırpılır. Sırasıyla diğer malzemelerde eklenip tekrardan çırpmaya devam edilir. Buzlukta bekleyen bisküvinin üzerine bu karışım dökülür ve önceden ısıtılmış 150 dereceli fırında orta rafta 50 dakikaya yakin pisirilir (piserken bir kase ile fırının alt kısmına bir kap içersinde su koyulur üzerinin çatlamamasi için. ) Piştiğini anlamak için ise fırından çıkarmadan hafifçe sallanır. Salladığınızda ortasi oynamıyor ise pişmiştir. Pişen kek bir gece buzdolabinda bekletilir. uzeri icin gerekli malzemeler bir tencereye alınarak jöle kıvamında olana dek tel çırpıcı ile karıştırılarak pişirilir. Ilınınca kekin üzerine dökülür ve servis zamanına kadar kalipta bekletilir. 
AFİYET OLSUN...

MOZAİK PASTA


 Selamun aleyküm dostlar...
 Kolay ve lezzetli bir mozaik pasta tarifi;

MOZAİK PASTA

MALZEMELER:
1 paket petibör bisküvi 
1 çay bardağı süt 
1 yemek kaşığı kakao 
1 paket çikolata (100 gram) 

YAPILIŞI:
Çikolatayı benmari usulü eritelim. İçine kakaoyu, sütü katıp karıştıralım. Doğradığımız bisküvileri, doğranmış cevizleri erittiğimiz çikolatalı süte katıp karıştırdıktan sonra streç filme döküp rulo yapalım.Ve donana kadar buzdolabına kaldıralım. Servis edeceğimiz zaman üzerini Hindistan cevizi, çikolatalı sosla süsleyebiliriz.
AFİYET OLSUN...


MAKARON

 Selamun aleyküm dostlar...
Makaron acıbademle , bezenin Fransa da ki kuzenleri oluyor. Çok lezzetli ve farklı çeşitleri bulunmakta. Ben bu zamana kadar kakaolu, sade ve çilekli yaptım. Hepsi de birbirinden lezzetli oldu.Yapımı çok zor değil
fakat, ölçülere birebir uymanız lazım. Bunun için de öncelikle mutfak tartınızın olması gerekli. İlk yaptığım da tam olarak tutturamamıştım ama eşim yine de çok beğenmişti. Ben de tekrar daha güzelini yapabilmem için tartı gerektiğini söyledim ve bu vesileyle almış olduk :) :)
İşte tarifi;

MAKARON

MALZEMELER:

75 gram yumurta akı 
5 yemek kaşığı şeker 
80 gram badem unu ( tozu) 
160 gram pudra şekeri 
Arası için:
200 gram çikolata (bitter ya da sütlü)
 200 ml krema 

YAPILIŞI:
Öncelikle ganaj kremamızı hazırlıyoruz. Kremayı bir kaba alıp biraz fokurdamaya başlayınca altını kapatıyoruz. İçine çikolata ilave edip krema haline gelene dek karıştırıyoruz bir kaba boşaltıp buzdolabında bekletiyoruz. Daha sonra yumurta akını kabımıza alıp bir fiske tuzla çırpmaya başlıyoruz. 5 yemek kaşığı şekeri de yavaş yavaş ilave ediyoruz ve traş köpüğü kıvamına gelene dek çırpıyoruz. Diğer taraftan badem unu ve pudra şekerini rondodan geçiriyoruz. Traş köpüğü kıvamına gelen yumurta akına eleyerek ilave edip spatula ile alttan üste doğru köpükleri söndürmeden karıştırıyoruz. Yuvarlak duy (uç )takılmış krema torbasına doldurup yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine küçük yuvarlaklar şeklinde sıkıyoruz. Kabın dibinde kalan kremayla yağlı kağıdı 4 köşesinden tepsimize sabitliyoruz. Ve içindeki hava kabarcıklarının gitmesi için tepsiyi sert bir zemine birkaç kez vuruyoruz. 1 saat üzerinin kabuk tutması için bekletiyoruz. Parmağımizla hafifçe dokunduğumuzda elimize yapışmıyorsa 150 derecelik fırınin orta rafinda eteklenmeye başlayıncaya kadar yaklaşık 5 dakika pişiriyoruz. Sonra en alt rafa alıp altı kizarana kadar pisirmeye devam ediyoruz. Pistikten sonra fırından çıkarıp soğuyana kadar bekletiyoruz. Soğuyunca 1 kabuğu alip arasina krema sıkıyoruz ve başka bir kabukla birleştiriyoruz. Toplamda küçük yapmanız halinde 30 adet makaron yapmış olursunuz. 
AFİYET OLSUN...



BUĞDAY SALATASI

Selamun aleyküm dostlar...
Lezzetli ve değişik bir salata arıyorsanız işte tarifi;


BUĞDAY SALATASI 
MALZEMELER:
2 su bardağı aşurelik buğday
 1su bardağı ceviz içi
 Yarım demet maydanoz 
Yarım demet dereotu 
2 adet közlenmiş kırmızı biber 
kornişon turşu 
Sosu için: 
yarım su bardağı zeytinyağı 
3 yemek kaşığı nar ekşisi
 2 çay kaşığı tuz , pul biber 

YAPILIŞI:
 Öncelikle 1 gece önceden aşurelik buğdayı güzelce yıkıyoruz. 6 su bardağı su ile kaynatıyoruz ve kapağını kapatıp ertesi güne kadar bekletiyoruz. Şişmiş olan buğdaya 1 su bardağı su ilave ederek tekrar haşlıyoruz. Soğuyunca içine tüm malzemelerini ilave ediyoruz. Sos malzemelerini bir kapta çırpınp salatanın üzerine ilave ediyoruz Afiyet olsun..

HAVUÇLU TOPLAR


Selamun aleyküm dostlar...
 Sevgili arkadaşım Betül'ün kadrajından ve elinden nefis bir tarif :)


HAVUÇLU BİSKÜVİLİ TOPLAR

MALZEMELER:
 Yarım kilo havuç ( yaklaşık 5-6 adet)
Yarım su bardağı su 
Yarım su bardağı toz şeker
 Yarım su bardağı dövülmüş ceviz 
20 adet petibör bisküvi 
Yarım çay kaşığı tarçın 
Hindistan cevizi 

YAPILIŞI:
 Havuçları rendeleyin. Su ve toz şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Bisküvileri kırın ceviz, tarçın ve pişirdiğiniz havuçla birlikte yoğurun. Yuvarlayıp hindistan cevizine bulayın. Buzdolabında bekletin. AFİYET OLSUN...


MUZLU KEDİDİLİ PASTA

Selamun aleyküm dostlar...
Bu pastayı ilk evlilik yıldönümüm için yapmıştım. O zamanlar haliyle mutfakla yeni yeni tanışmaya başladığım için ufak tefek kazalar da olmuyor değildi. :) :) Bu pastayı yaparken parmağımı yakmıştım ve davul gibi şişmişti.  :( :( (kesinlikle abartı yok. )  O günden sonrada bir daha yapmadım :) :) Ama çok lezzetli onu söylemeden geçemeyeceğim... İşte tarifi;

MUZLU KEDİDİLİ PASTA (tiramisu)

MALZEMELER:
 2 adet muz
10 adet kedi dili bisküvi
1 su bardağı toz şeker
 1 su bardağı su
 2 çorba kaşığı neskafe
 Muhallebisi için:
 6 su bardağı süt
 3 -4 çorba kaşığı toz şeker
 3 çorba kaşığı un
 3 çorba kaşığı buğday nişastası 2 çorba kaşığı vanilya

YAPILIŞI: 
 Toz şekeri bir tencerede eritin. şeker eriyince suyu ekleyin ve koyulaşan şeker tekrar sivilaşana kadar pişirin. Diğer tarafta neskafeyi 1,5 bardak ılık suda eritip şekere ekleyin, karıştırıp ocaktan alın. Süt, toz şeker, un ve nişastayı bir tencerede iyice karıştırıp ocağın altını açın ve kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye dek sürekli karıştırarak pişirin. Ocağın altını kapatıp vanilin ekleyin ve tekrar karıştırın kare bir borcami su ile ıslatın. Muhallebinin yarısını kalıba boşaltın kedidili bisküvileri kahveli karışımı batırıp muhallebinin üzerine dizin. Soyulmuş bütün muzları veya kalın halkalar halinde doğranmış muzları bisküvilerin üzerine yerleştirin kalan muhallebiyi muzların üzerine dökün. Be dilediğiniz gibi süsleyin. Buzdolabında 2 saat kadar bekletin ve servis edin.
AFIYET OLSUN. ..

ELMAS KURABİYE

Selamun aleyküm dostlar...
 Bu lezzetli ve görüntüsü farklı kurabiyeyi Zeliha abladan öğrendim. Tadanlar tarafından çok beğenildi ve tarifi alındı. İşte tarifi;


ELMAS KURABİYE
 MALZEMELER:
250 gram tereyağ(oda sıcaklığında) 
1 yumurta 
1 cay bardaği pudra şekeri
 2,5 yemek kaşığı kakao 
 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 
4 su bardağı un 

Üzerine bulamak için ;1 su bardağı toz şeker 
Piştikten sonra da nutella sürüyoruz. 

YAPILISI:
 Tereyağı ve şekeri kabımıza alıp iyice karıştırıyoruz. Daha sonra kalan tüm malzemeleri de ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Yumuşak bir hamur olana dek yoğuruyoruz. Sonra küçük parçalar alıp yuvarlak şekil veriyor ve toz şekere buluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 160 derecelik fırında 15-20 dakika pişiriyoruz. Yumuşak ağızda dağılan bir kurabiye olacağı için fırında çok tutmuyoruz. Soğuduktan sonra üzerine krema torbasına doldurduğumuz nutellayi ( ben torkunun krem çikolatasini kullandim.) sıkıyoruz. AFİYET OLSUN :) ;)

GANAJ KREMALI CUPCAKE



GANAJ KREMALI CUPCAKE

MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao

Ganaj kreması:
200 ml krema
100 gram bitter çikolata
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Dolgu kreması:

1.5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
 3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağ
Istenilen miktarda doğranmış çilek

YAPILIŞI:
Öncelikle yumurta sarılarını bir kaba alıp şekerle beraber krema haline gelene dek çırpıyoruz. Süt ve sıvıyağı da ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. Un, kako, vanilya ve kabartma tozunu elekten geçirerek ilave ediyoruz. Bir dakika daha karıştırıyoruz. Başka bir kapta yumurta akını bir fiske tuzla traş köpüğü kıvamına gelene dek çırpiyoruz ve unlu karışıma birleştiriyoruz.spatula yardımıyla köpükleri söndürmeden alttan üste doğru güzelce karıştırıyoruz cupcake kalıplarının yarısına kadar döküp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 12 dakika pişiriyoruz. Ganaj kremasının hazırlanması:
Çikolataları benmari usulü eritiyoruz. Kremadan yarım çay bardağı kadarını ayırip kalanını çırpıyoruz ve içine pudra şekerini ilave ediyoruz. Ayırdığımız kremayı çikolataya ekleyip karıştırıyoruz. Ve iki kremayı da birleştiriyoruz. Güzelce çırpıp buzdolabına kaldırıyoruz.

Dolgu kremasınin hazırlanması:

Toz şeker ,vanilya ,nişasta ve sütü bir tencereye alıp kaynayana kadar çırpıyoruz. Yumurta sarısını bir kasede çırpıp içine kremadan 1 2 kaşık ilave edip hızlıca çırpiyoruz ve kaynamakta olan kremaya ilave edip tekrar çırpıyoruz. Tereyağını da ilave edip karıştırıyoruz ılıyınca içine doğranmış çilekleri de ekliyoruz. Ve kremamiz hazır.

Pişen ve ılıyan kekin ortasından yuvarlak birsey ile ( ben duy kullandim.) delik açıyoruz ve içine dolgu kremasından koyup çıkan keki tekrar üzerine koyuyoruz .Üzerini de ganaj krema ile süslüyoruz.
 Afiyet olsun























5 Mayıs 2014 Pazartesi

ŞALGAM SULU BULGUR SALATASI

Uzunnn bir aradan sonra tekrar döndüm :) En son yayın yazdığım gün birkaç yenilik yapayım demiştim ve bayağı bir karıştırıp öylece bıraktım bloğumu :(
inşallah bu yayınla dönmüş bulunmaktayım :)
Çok lezzetli ve görüntüsü de iştah açıcı bir salata ile başbaşa bırakıyorum sizi :):):)


ŞALGAM SULU BULGUR SALATASI


MALZEMELER:
1,5 su bardağı yemeklik iri bulgurYarım litre şalgam suyuKornişon turşu1 su bardağı mısırYarım demet dereotuYarım demet maydanoz1 tatlı kaşığı nar ekşisi 2 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı:
Küçük bir tencereye bulgur ve şalgam suyu konularak bir taşım kaynatılır. Kaynayan bulgur ara ara karıştırılarak pilav gibi pişirilip soğumaya bırakılır. Diğer tüm malzemeler ince kıyılarak harmanlanır. Soğumuş ve şişmiş olan bulgur, ince kıyılmış harca ilave edilerek karıştırılır ve servis edilir.
AFİYET OLSUN ...