23 Aralık 2013 Pazartesi

PUF PASTA

Selamun aleyküm dostlar...
Puf , köstebek, pofidik...Adı her ne kadar çeşitli olup değişse de tadının mükemmelliği değişmeyen nefis bir pasta..
İşte tarifi;
                              PUF PASTA (köstebek, pofidik)

MALZEMELER:
                                       4 yumurta
                                       1 su bardağı süt
                                       1 su bardağı tozşeker
                                       1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
                                       2 su bardağı un
                                       50 gram kakao
                                       1 paket kabartma tozu
                                       1 paket vanilya
YAPILIŞI:
  Yumurta ve şekeri mikserle çırpıyoruz.İçine sıvıyağ ve sütü de ekleyip tekrra çırpıyoruz.Un, kabrtma tozu ve vanilyayı elekten geçirerek ilave ediyoruz ve tekrardan karıştırıyoruz.Sade yapmak istiyorsak ayırıp içine 50 gram daha un ilave ediyoruz ve karıştırarak tepsimize döküyoruz.Diğer kalan hamura da kakaoyu ilave edip onu da tepsimize alıyoruz ve 180 derece de kürdan batırdığımız da kuru çıkana kadar pişiriyoruz.Soğuyunca bardakla yuvarlaklar kesip, içine istediğimiz herhangi bi kremayı sürüyoruz.Ben ganaj krema kullandım.Tarifi şurada.Kekin kalan kısımlarını robottan geçiriyoruz ve kremadan sonra üstünü iyice buluyoruz.Üzerine dilersek çekilmiş fındık, fıstık, hindistan cevizi ile de süsleyebilirsiniz.






HAŞHAŞLI ISLAK KURABİYE


Selamun aleyküm dostlar...
Hem kurabiye hem de şerbetli tatlılar seviyorsanız işte bu tam size göre ;)

HAŞHAŞLI ISLAK KURABİYE

MALZEMELER:
                                    250 gram tereyağ
                                    yarım su bardağı pudra şekeri
                                    3 yemek kaşığı kakao
                                    1 kabartma tozu
                                    1 su bardağı kırılmış ceviz ( koymasanız da olur )

ŞERBETİ:
                                     3 su bardağı tozşeker
                                     3 su bardağı su
Üzeri için ;                   mavi haşhaş

YAPILIŞI:  
   Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ ve yumurtayı iyice karıştırıyoruz.Üzerine sırayla tüm malzemeyi ekliyoruz ve yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.Yuvarlak şekil verip haşhaşa buluyoruz ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerinde çatlaklar olana dek pişiriyoruz.
Diğer taraftan şerbeti hazırlıyoruz ve sıcak kurabiyelerin üzerine ılık şerbet döküyoruz ve soğuyunca servise hazır.
AFİYET OLSUN...

KREP TARİFİ

Selamun aleyküm dostlar...
Aramızda krep sevmeyen var mı ??? :) :) :)
Sabah kahvaltılarına, beş çaylarına , ani misafirlere ya da canınız ne zaman isterse kolay ve lezzetli bir tarif arıyorsanız işte KREP..
İster tuzlu yapın içine peynir domates koyun, ister şekerli yapın nutella bal reçel sürün..Canınız nasıl istiyorsa öyle yapın ve yeyin  :) :) :) 
İşte tarifi;
                                  KREP

MALZEMELER:
                                         1 yumurta
                                         2 su bardağı süt ( istenilirse su ile de yapılabilir.)
                                         1,5 su bardağı un
                                         yeterli miktarda tuz (şekerli yapacaksanız aynı ölçüde şeker)
YAPILIŞI:
   Tüm malzeme bir kaba konulup çırpılır.Akışkan bir hamur olması gerekiyor.1 çay kaşığı sıvıyağ dökülmüş ve iyice ısınmış tavaya bir kepçe krep hamurundan döküp eğerek hamurun, tavanın her yerine ulaşmasını sağlayın.Altı pişen krepin üst kısmında hamur görüntüsü kaybolacaktır. Spatula yardımıyla çevirin ve diğer tarafını da pişirin.
AFİYET OLSUN...

HAŞHAŞLI LİMONLU KEK


Selamun aleyküm dostlar...
Aslında kekle pek aram yoktur.Ancak bir kaç ay önce yaptığım bu kekin tadına bayıldım ve tarifini sizlerle de paylaşmak istedim.İlk olarak kardeşimin arkadaşları için yapmıştım, beğenince daha sonra bi arkadaş toplantıma da yaptım..İşte tarifi;


              HAŞHAŞLI LİMONLU KEK

MALZEMELER:
                                                     3 yumurta
                                                     1 su bardağı tozşeker
                                                     1 su bardağı yoğurt
                                                     yarım su bardağı sıvıyağ
                                                     3 yemek kaşığı mavi  haşhaş
                                                     2 limon kabuğu rendesi
                                                     1 tatlı kaşığı limon suyu
                                                      1 çay kaşığı zencefil
                                                      2 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
                                                      1 kabartma tozu
YAPILIŞI:
  Öncelikle yumurta ve şekeri 5 dakika kadar çırpıyoruz.Daha sonra diğer malzemeleri de sırasıyla ekleyip tekrardan çırpıyoruz.Yağlanmış unlanmış kek kalıbımıza döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Kürdan batırıp içinin pişip pişmediğini kontrol ediyoruz ve fırından çıkarıyoruz.Kürdanla tepsinin kenarlarını sürterek tepsiyi  ters çeviriyoruz.Soğuyunca servise hazır..
AFİYET OLSUN...

          

AĞLAYAN BONİBONLU PASTA







Selamun aleyküm dostlar...
Bu pastayı arkadaşımın  baby showerı için yapmıştım.Güzel ve lezzetli bir pasta olmuştu.Ancak boniboları servise yakın koymayıp akşam süsleyince böyle bir görüntü oldu.Arkadaşlarım bu şekilde daha güzel olduğunu söylediler :)  :) Ben de adını böyle koymak istedim :) :) :)
İşte tarifi;
 AĞLAYAN BONİBONLU PASTA
MALZEMELER:

PANDİSPANYASI:                       4 yumurta

                                            1 su bardağı + 2 yemek kaşığı tozşeker
                                            2 yemek kaşığı kaynar su
                                            1,5 su bardağı un
                                            yarım paket kabartma tozu

KREMASI:                                   200 gram sütlü çikolata
                                           200 ml krema
                                            fıstıklı draje

ÜZERİ İÇİN:                                 2 paket kremşanti  (üzerindeki ölçüye göre hazırlanır.)
                                           3 paket bonibon
                                           yeterli miktarda rulo gofret
                                           renkli şekerler



YAPILIŞI:
  Öncelikle yumurta beyazı bir tutam tuzla birlikte köpürüp krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
Yumurta sarısı şekerle beraber ayrı bir kapta çırpılır ve içine2 yemek kaşığı  kaynar su ilave edilir.Un ve k.tozu da eklenir ve tekrar karıştırılır.Yumurta beyazına eklenir ve spatula yardımıyla alttan üste doğru homojen bir karışım olana dek karıştırılır.Yağlanıp unlanmış tepsiye dökülür.Sert bir zemin üzerine bir kaç kez tepsiyi vurarak, içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.200 derecelik soğuk fırına pandispanyayı sürün.Kenarlarından kabarmaya başlayınca ısıyı 150 dereceye düşürün. Üzeri pembeleşince pandispanyayı fırından alın. Yaklaşık 17-18 dakikada pişiyor. Yinede çıkarmadan bir kürdan batırarak içinin hamur kalıp kalmadığını kontrol edin.Fırından çıkardığınız pasta kekinin kenarlarını kürdanla sürterek tepsiden ayrılmasını sağlayın ve  bir örtü üzerine ters çevirin. Soğumadan kesmeyin ki hamurlaşmasın..
Daha sonra soğuyan keki 2'ye ayırın ve4- yemek kaşığı sütle ıslaın.Arasına kremayı sürüp fıstıklı drajeleri koyun.İkinci katın iç kısmını da sütle birazcık ıslatıp üzerine yerleştirin ve daha önceden hazırlanıp buzdolabında bekleyen kremşantiyle her yerini kaplayın.Kenarlarına rulo gofret yerleştirip, üzerini bonibon ve renkli şekerlerle süsleyin...
AFİYET OLSUN...
           
                                                            

                                           

MERCİMEK KÖFTESİ

Selamun aleyküm dostlar..Geçen gün ki baby shower partisi için Mine arkadaşım mercimek köftesi yapmıştı.Tarif Cahide ablamın sitesindenmiş.
http://cahidejibek.com/2011/06/02/mercimek-koftesi/
İşte tarifi;
                                MERCİMEK KÖFTESİ

MALZEMELER:
                                1 su bardağı kırmızı mercimek
                                1 orta boy patates
                                1.5 su bardağı köftelik bulgur 
                                4 su bardağı su
                                1  adet soğan
                                2 diş sarımsak
                                2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
                                Yarım demet maydanoz
                                Zeytinyağı
                                Kimyon, yenibahar,pulbiber
                               1 limon veya 1 yemek kaşığı nar ekşisi

YAPILIŞI:

 Mercimeği yıkayıp tencereye alın. patatesi soyun ve iri iri doğrayarak ekleyin.üzerine 4 su bardağı suyu koyup, mercimek ve patates iyice yumuşayana kadar pişirinDiğer tarafta bulguru yoğurma kabına alın ve mercimeği suyuyla beraber bulgurun üzerine dökün.Patatesleri henüz sıcakken ezip karıştırın.Üzerini örtün ve bulgurun yumuşamasını bekleyin.Diğer tarafta  soğanı küçük doğrayıp tavaya alın. Yağla beraber  pembeleşene kadar kavurunSalçasını katıp eritin. Sarmısağı küçük doğrayın. Baharatlarını, ekşisini ekleyip altını kapatın.Bu sosu ıslanan bulgurun üzerine döküp, elinizi yakmadan yavaş yavaş yoğurun.Maydanozu ince kıyıp ilave edin.Çiğköfte sıkar gibi köfteler sıkın.Marul döşenmiş servis tabağına dizip servis edin.
NOT: Arkadaşlar mercimek köftesi yaparken dikkat edeceğiniz en önemli nokta, mercimeği fazla ıslatmamaktır. çok ıslatılan mercimek, sosta eklenince cıvır ve şekil veremezsiniz. bu yüzden ıslandıktan sonra bulgur kuru bir pilav gibi olmalıdır.

BABY SHOWER VE MANTARLI KİŞ

Selamun aleyküm dostlar geçen gün Feyza arkadaşıma sürpriz Baby Shower partisi düzenledik..Kendi arkadaş grubumuz arasında fazla abartıya kaçmadan güzel bir gün  geçirmiş olduk..Ben o gün için pastayı ve mantarlı kişi yaptım.Arkadaşlarımın yaptığı Avcı böreği ve Mercimek köftesi ile güzel bir sofra kurmuş olduk..
işte o günden kareler ve Mantarlı kiş tarifi  reyhan kokulu mutfağım 
 Şehrinaz ablanın anlatımıyla;















MALZEMELER:

EN ÜST:


1 küçük paket krema (200 ml.)
1 yumurta
1 su bardağı kaşar rendesi

YAPILIŞI:

 Öncelikle hamuru için malzemeler bir kaba alınıp ele yapışmayacak ve de çok sert olmayacak bir hamur elde edilir. Hamur yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba döşenir. 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Kuru soğan , biber ve sıvıyağ bir tavaya alınıp kavrulur. İçerisine mantarlar eklenip suyunu çekene kadar kavrulmaya devam edilir. Tuz ve kekik eklenip ocaktan alınarak pişen hamurun üzerine yerleştirilir. Krema, yumurta ile çırpılıp içerisine kaşar eklenip karıştırılarak mantarın üzerine dökülür. Fırında üzeri kızarana kadar bekletilip ılık olarak servis yapılır...